Blog chmura tagów
Rola białka w diecie 0

 

Rola białka w diecie

Często zwracamy Waszą uwagę na zawartość białka w produktach marki Herbalife Nutrition. Dlaczego? Już Wam odpowiadamy!

 

Białko-co to takiego?

Białko jest jednym z trzech podstawowych makroskładników (białko, węglowodany, tłuszcze). Są to związki organiczne o skomplikowanej budowie, które tworzą aminokwasy połączone ze sobą za pomocą wiązań peptydowych. Białka możemy podzielić na zwierzęce (znajduje się w produktach takich jak ryby, mięso, jaja, owoce morza, mleko i jego przetwory) oraz roślinne (zawarte między innymi w grochu, soi, ciecierzycy, soczewicy). Obydwa rodzaje białek składają się z aminokwasów egzogennych oraz endogennych. Co to znacza? Aminokwasy endogenne organizm może syntezować sam, natomiast aminokwasy egzogenne są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, jednak organizm nie potrafi ich sam wytworzyć. To dlatego tak ważne jest dostarczanie ich z pożywieniem.

 

Jaka jest rola białka w organizmie?

  • stanowi około 20% masy ciała człowieka,
  • podstawowy składnik krwi,
  • jest niezbędne w procesie wzrostu oraz regeneracji tkanek,
  • bierze udział w procesach trawiennych,
  • szybko zapewnia uczucie nasycenia,
  • jest składową przeciwciał chroniących przed bakteriami i wirusami

 

Dlaczego białko jest tak ważne w procesie odchudzania?

Spośród makroskładników, to białko w największym stopniu wpływa na uczucie sytości oraz zapobiega uczuciu głodu. Co za tym idzie, mamy mniejsze łaknienie na jedzenie i mniej jemy. Uczucie sytości pozostaje na dłużej. Większa ilość białka = zmniejszone ryzyko na podjadanie. Nasz organizm różnie trawi różne składniki odżywcze. Żeby spalić jedne potrzebny jest większy wydatek energetyczny niż żeby spalić drugie. Białko tutaj rządzi. Żeby organizm strawił białko, wchłonął  i przetransportował do właściwego miejsca w naszym organizmie musi włożyć więcej pracy niż przy innych składnikach odżywczych. Co za tym idzie spożywanie zwiększonej ilości białka przyspiesza nasz metabolizm.

 

Białko w produktach Herbalife Nutrition

W większości produktów Herbalife Nutrition znajduje się białko pochodzące z soi. Jest to doskonałe rozwiązanie dla wegetarian, wegan oraz osób unikających nabiału. W produktach został użyty izolat białka sojowego, czyli białko sojowe najlepszej możliwej jakości. Białko sojowe ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu nie pobudza nadmiernej produkcji insuliny. 

Osobom, które nie mogą przyjmować soi, proponujemy produkty z białkiem pochodzącym z grochu (koktajl F1 o smaku maliny z białą czekoladą oraz koktajle Tri Blend Select). 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl